Beylikdüzü İmplant

İMPLANTLAR

İMPLANT NE DEMEKTİR?

Diş hekimliğinde implant, kaybedilen dişin fonksiyonlarının tekrar yerine getirilebilmesi amacıyla çene kemiği içersine yerleştirilen titanyumdan yapılan vidalar olarak tarif edilirler.

İMPLANTIN ENDİKASYONLARI NELERDİR?

1-Tek diş eksiklikleri

2-Total dişsizlik

3-Çene-yüz defektlerinde

4-Bölümlü protez kullanmak istemeyen hastalarda

5-Sayısı ve konumu yetersiz diş mevcudiyetinde

İmplant tedavisi uygun bir seçenektir.

İmplant kimlere yapılır?

  • İmplant için uygun yaştakiler

Diş implantları eksik dişleri yerine kalıcı bir çözümle yeni bir diş yaptırmak isteyen herkese uygulanabilir. Ancak kemik gelişimi henüz tamamlanmamış olabileceğinden küçük yaştaki hastalarda (genel olarak 18 yaş altı) ve yaşı çok ilerlemiş yaşlılarda tedavi uygulanmaz.

  • Yeterli kemik genişliğine sahip olanlar

Diş implantları yeterince sağlam ve kalıcı olarak yapılabilmesi için eksik dişin olduğu bölgede yeterli kemik genişliğine ihtiyaç duyarlar. Diş doktorunuzun tedaviye başlarken yapacağı ilk kontrollerden biri, kemik genişliğinizin yeterli miktarda olup olmadığıdır. Eğer kemik genişliği yeterli değilse, greftleme denilen yöntemle diş implantının uygulanacağı bölge genişletilerek tedaviye hazır hale getirilir.

  • Genel sağlık durumu yerinde olanlar

Diş eti hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet gibi hastalıkları olanlar, kontrol altında tutuldukları sürece kimi durumlarda implant için uygun adaylar olabilirler. Yine de önemli hastalıkları olanlar, özellikle de bağışıklık sistemiyle bağlantılı rahatsızlıkları bulunanlar diş doktoruna durumlarını mutlaka bildirmelidirler.

  • Protez yerine implant yaptırmak isteyenler

Damak protezini rahat kullanamayan kişilere de diş implantı uygulanabilir. Damak protezini sıkı sıkı tutan, hareketli bağlantıları ancak istendiğinde hasta tarafından çıkartılabilen protezin çok daha rahat kullanılabilmesini sağlar.

İmplant tedavisi için risk oluşturabilecek durumlar nelerdir?

  • Kontrol altında olmayan şeker hastaları
  • Kan pıhtılaşması bozukluğu olan hastalar
  • Uzun yıllar kortizon almış ve hala almaya devam eden hastalar
  • Çene kemiği henüz tam olarak gelişmemiş olduğundan 18 yaşından küçükler
  • Bağışıklık sistemini etkileyen steroid türü ilaç kullananlar
  • Ciddi kemik hastalıkları olanlar
  • Baş ya da boyun bölgesinden yüksek doz radyasyon tedavisi görmüş hastalar
  • Aşırı sigara ve alkol kullanan bireyler
  • Hamileler
  • Ciddi boyutlarda tansiyon, kalp ve şeker hastalıkları olanlar.

İmplant tedavisinin bazı avantajlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Eksik dişinizin neden olduğu çiğneme güçlüğünü artık yaşamamanızı sağlar. Böylece çiğnemesi zor besinleri de yiyebilir, daha kolay sindirebilirsiniz.
  • Doğal dişinize en yakın görünüşte, yapıda ve görevini en iyi şekilde yerine getiren yepyeni bir dişe sahip olursunuz.
  • Eksik dişinizin yerini en iyi şekilde doldurduğunuz için diğer dişleriniz ya da diş etleriniz daha fazla zarar görmez.
  • Diğer geleneksel tedaviler gibi sağlam dişlerinizin desteğine gerek duyulan bir tedavi yöntemi değildir. Bu nedenle ağız sağlığınız tedavi süresince olduğu gibi korunur.
  • Komşu dişleriniz ve diş etleriniz implant tedavisi boyunca herhangi bir zarar görmez.
  • Uzun yıllardır uygulanan, klinik olarak başarısı yüksek yüzdelerle kanıtlanmış bir tedavidir.
  • İmplant dişlerin temizliği ve bakımı son derece kolaydır. Tıpkı doğal dişlerimiz gibi dişlerimizi doğru ve düzenli biçimde fırçalamak ve diş ipi kullanmak yeterlidir.
  • Alternatif tedavi yöntemlerinin zaman zaman neden olduğu ağız kokusunu yaşamamanızı sağlar. Yapı olarak doğal dişlerimize tam olarak uyum gösterir, ağız sağlığına dikkat ettiğiniz sürece ağız kokusu oluşturmazlar.
  • Doğal dişimizin görevlerini en iyi şekilde yerine getiren implant dişler, bir kez yapıldıktan sonra ömür boyu sizinle kalır, yaşam kalitenizi yükseltmeye yardımcı olur.

 Rutin bir diş implantı operasyonunun aşamaları şu şekilde sıralanabilir:

1. Aşama:
Muayene ve planlama

İmplant tedavisinin ilk aşaması implant yapılacak hastanın diş boşluğunun tedaviye hazır durumda olup olmadığının incelenmesidir. Diş doktoru, çekeceği panaromik bir röntgenle ağızdaki dişlerin durumuna göre kullanılacak implantın çeşidine ve uzunluğuna karar verir. Ayrıca çene kemiğinde bir incelme olup olmadığına bakılır. Çene kemiğinin durumu implant tedavisinin aşamalarını ve süresini doğrudan etkileyecektir.

2. Aşama:
Diş implantının yerleştirilmesi

Muayene ve planlama aşamasından sonra sıra diş implantının yerleştirilmesine gelir. İmplant, uzman diş doktorunun kliniğinde, çoğunlukla lokal anestezi altında yapılan, basit bir cerrahi operasyonla gerçekleştirilir. Kimi hastalar fazla heyecan duydukları ya da operasyonu hissetmek istemedikleri gerekçesiyle genel anesteziyi de tercih edebilmektedir. Operasyon sırasında diş kökü yerine geçecek implant, uygulanacağı boşluktaki diş etinin içine yerleştirilir. Operasyonun süresi yapılacak işlemlere bağlı olarak 30-90 dakika arasında farklılık gösterir.

3. Aşama:
İmplantın kaynaması ve protezin yerleştirilmesi

Yerleştirilen implantın çene kemiğine kaynaması, birkaç ay beklemeyi gerektirir. Çene kemiğine yerleştirilen implant, hastanın durumuna bağlı olarak 6 haftadan 6 aya kadar değişebilen bir zaman diliminde çene kemiğiyle kaynaşır. İmplantın kemiğe kaynama süresi tamamlandıktan sonra implantın üst kısmı diş etinin altından açılır ve ağız ortamıyla birleştirilir. İyileşme süreci boyunca, doktor belirli aralıklarla hastayı muayene etmek isteyebilir ve yeniden röntgen çekilmesi gerekebilir.

4. Aşama:
Protezin yerleştirilmesi

Yerleştirilen implant, çene kemiğiyle yeterince kaynaştıktan sonra, implantın üzerine protezin yerleştirilmesi aşamasına geçilir. Hastaya en uygun protez için gerekli inceleme ve hazırlıklar yapıldıktan sonra implantın üstü protezle kaplanır. Uygulanacak protez, bazen tek bir kron, bazense köprü ya da tam protez şeklinde tercih edilebilir.

İmplant tedavisi tamamlandıktan sonra 3-6 ay boyunca ağız hijyeninin en iyi şekilde sağlanması çok önemlidir. Hastanın düzenli olarak ağız bakımını sağlaması ve kontrollerine aksatmadan sürdürmesi, implant tedavisinin uzun vadede başarısını artırmada önemli rol oynamaktadır.